Lekarze niepokoją, że obecnie wzrasta liczba osób schorowanych na alergię. Będzie to jedna z najbardziej legendarnych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz to młodsze osoby. Obecnie rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wybranymi uczuleniami. Wśród tak młodych pacjentów zazwyczaj następuje alergia na wybrane towary spożywcze. Wiele niemowląt, u jakich uczulenie objawia się przede wszystkim zaczerwienioną oraz swędzącą skórą, cierpi z przyczyny alergii na laktozę, inaczej białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które własne dzieci karmią piersią, powinny na wskroś odstawić wszystkie towary mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą też obserwować reakcje dziecka wówczas, kiedy zjedzą inne artykuły potencjalnie mocno alergizujące, a więc soję, jaja bądź też orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, trzeba podawać mu właściwe hipoalergiczne mieszanki, w których białko krowie jest zastąpione sojowym bądź w których zastosowano hydrolizat białka krowiego. W przypadku dzieci z alergią należy także mocno uważać w trakcie rozszerzania diety. Wypada przede wszystkim podawać oryginalne towary osobno oraz co kilka dni.
Dzięki temu wolno będzie łatwo ustalić, które z nich wywołują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Ewidentnie zasady te dotyczą również starszych osób, u których występuje alergia na wybrane produkty spożywcze. W takiej sytuacji najpoprawniej jest po prostu wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji wybitnie istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeśli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najlepiej jest, jeśli wszyscy po prostu przestrzegają należytych zasad diety oraz nie jedzą mleka czy też produktów zawierających orzechy.