Typy sushi
Kiedy tak właściwie ludzie zajmujący się rybactwem poszukiwali sposobu na to, by ryby zachowały świeżość tak długo jak wyłącznie jest to dopuszczalne, przede wszystkim, że akompaniowała im niezmiernie nieraz wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na błyskotliwy pomysł, a jak wiadomo nadzwyczaj często takie pomysły rodzą się przypadkowo. Metodą konserwacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli i ryżu. Kiedy ludzie wpadli na to, że łącząc rybę, ryż oraz sól ryba fermentuje i jest dopuszczalna do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła najzwyczajniej w świecie furorę. Tę naturalnie metodę nazwano nare-sushi i niezmiernie ekspresowo wieść o niej rozniosła się godnie po całym kraju oraz wszystkich państwach azjatyckich. To naturalnie spowodowało coraz to większe zainteresowanie tematem i dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, aby były one po prostu dobre, a nie tylko świeże. Z czasem nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zdobyło miano sushi.
gdzie na sushi
Pierwotnie niemniej jednak słowo to nie oznaczało tylko takiego dania, bo jako sushi definiowano formę rozliczenia podatkowego, co jest ciekawostką oraz wydaje się odrobinę komiczne. Sushi jako danie musiało ewoluować bardzo długo, nim stało się faktycznie tym, czym jest dzisiaj, inaczej nie metodą pielęgnacji mięsa, inaczej ryby a po prostu daniem, którym zajadają się ludzie na całym świecie. W pewnym momencie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a w następstwie tego danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz naturalnie z ryżu.